PEČENÝ PSTRUH SE ŽAMPIONY
- 4 ks pstruhů (200-250g)
- 250 g žampionů
- 2 ks rajčat
- 1 ks oranžové papriky
- 1 ks větší cibule
- 1 ks citronu
- 1 lžíce pažitky
- 1 lžíce petrželky
- 1 lžíce tymiánu
- 1/2 lžíce rozmarýnu
- 250 ml suchého bílého vína
- 1 lžíce soli
Pstruhy prosolíme a pokapeme citronovou šťávou.
Naplníme je jemně nasekanými bylinkami a necháme 30 minut odležet v lednici.
Na olivovém oleji orestujeme cibuli nakrájenou na kolečka, papriku nakrájenou na proužky a rozkrájené žampiony.
Na orestovanou směs rozložíme pstruhy. Zalijeme částí bílého vína, přiklopíme a pečeme v troubě na 200 stupňů doměkka cca 20 minut.
Během pečení přiléváme zbývající víno. Ke konci pečení přidáme spařená, oloupaná a na čtvrtky nakrájená rajčata, která necháme mírně podusit. Na posledních 10 minut pečení víko odklopíme, aby byla ryba křupavá.
příprava 45 min., 4 porce, 1488 kj / porce